Van de uitzending van Radar over de grote hoeveelheden pesticiden op planten die in de tuincentra worden aangeboden ben ik heel erg geschrokken.

Wij hadden heel veel bijen in de tuin toen we hier in 2007 kwamen wonen maar nu zien we bijna geen bijen meer. Ik weet niet of de planten en struiken die wij in de afgelopen jaren hebben geplant daar aan hebben bijgedragen maar ik durf in ieder geval niks meer te planten waarvan ik niet zeker weet dat het biologisch gekweekt is.

Bloemen en struiken zijn heel belangrijk in een diervriendelijke tuin maar alleen als die vrij zijn van pesticiden. Ik heb onderzoeksrapporten gezien van een kweker die vond dat het met zijn assortiment wel goed zat maar na het lezen van die rapporten kwam ik tot een heel andere conclusie. Op de geteste planten waren wel degelijk pesticiden aangetroffen die dodelijk zijn voor bijen.

Op deze website stonden ook heel veel planten aangeboden en de aanbieder heeft mij niet kunnen overtuigen dat de planten in hun assortiment vrij zijn van pesticiden. Daarom heb ik besloten om de categorie planten niet meer op de website te zetten.

Inmiddels doet Greenpeace zijn best om de planten in de tuincentra gifvrij te krijgen maar zolang er nog geen gifvrije planten worden aangeboden zijn er via deze website dus geen planten, struiken en bloembollen te bestellen.

Ik raad iedereen aan om alleen nog maar biologisch gekweekte planten in de tuin te zetten.
Enkele biologische kwekers en webshops zijn:

Er zijn ongetwijfeld meer biologische kwekers. Mocht iemand nog tips voor me hebben dan hoor ik dat graag!
Ik ben vooral op zoek naar biologische kwekers in Het noorden van het land.